Alimente complet interzise in diversificarea alimentatiei bebelusului

Alimentatia in primul an de viata necesita o atentie deosebita deoarece in aceasta perioada nici o alta functie vitala nu este mai importanta decat hranirea. Hranirea sta la baza formarii increderii in adultii din jur si momentul mesei este unul de investigare a mediului inconjurator. Satietatea produce copilului un sentiment de fericire si siguranta.

Parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita hranirii bebelusului deoarece aportul energetic excesiv sau carential ce va conduce la obezitate, respectiv malnutritie, este implicat in aparitia unor boli cronice la varsta adulta. Alimentatia hipercalorica in aceasta perioada stimuleaza lipogeneza, determinand hipertrofia (marirea volumului) si hiperplazia (marirea numarului) celulelor adipoase si va avea ca rezultat obezitatea precoce. Malnutritia severa se asociaza cu un risc crescut de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale si diabet zaharat.

In primele 6 luni de viata se recomanda alimentatia naturala a copilului deoarece laptele uman contine toate elementele nutritive necesare procesului de crestere si in plus, contine anticorpi si factori antiinfectiosi care nu sunt prezenti in formulele de lapte pentru sugari.

Dupa primele 4- 6 luni de viata, dieta copilului va fi diversificata. La varsta de 1 an, sugarul mananca 1/3 din cantitatea consumata in mod normal de un adult ( bineinteles este vorba de un adult normoponderal si responsabil in ceea ce priveste alimentatia rationala).

Pana la implinirea varstei de 1 an este interzis consumul de miere de albine si sirop de porumb deoarece pot contine spori de Clostridium botulinum si pot determina botulism care este o afectiune grava si poate pune viata copilului in pericol. Nu trebuie exagerat cu indulcirea alimentelor deoarece excesul de glucide va conduce la dependenta si in viitor la obezitate, carii dentare, diabet zaharat. Pentru evitarea cariilor dintilor de lapte, bebelusilor nu li se vor da alimente dulci la culcare sau in timpul noptii si nu li se va permite sa doarma cu biberonul cu lapte sau suc in gura. Este adevarat ca bebelusii prefera gustul de dulce datorita gustului dulce al laptelui matern, dar acest lucru nu inseamna ca se va folosi zahar in toate alimentele si in niciun caz nu se va recurge la indulcitori.

Laptele de vaca integral nu se recomanda copiilor sub 1 an deoarece contine cantitati reduse de fier, acid linoleic si vitamina E, in schimb contine cantitati excesive de sodiu, potasiu si proteine care suprasolicita functia renala. Nu se recomanda introducerea laptelui degresat in alimentatia copilului sub 2 ani deoarece carenta de lipide se manifesta prin stagnarea cresterii, leziuni trofice ale pielii, mucoaselor si fanerelor, xeroftalmie (afectiune oculara), neuropatie periferica.

Fainoasele care contin gluten (gris, orz, secara) vor fi introduse cu prudenta, dupa 6 luni. Se va incepe cu cereale pe baza de orez. Se interzic cerealele imbunatatite cu zahar, ciocolata, arome si coloranti artificiali.

Sarea va fi utilizata in cantitati foarte mici. Albusul de ou se va introduce dupa varsta de 1 an deoarece poate produce reactii alergice. Fructele uscate se vor inmuia in apa in prealabil dar se va tine cont ca au un puternic efect laxativ.

Sub niciun motiv nu li se vor da bebelusilor produse gen fast-food, mezeluri, sarmale, carne grasa, lactate grase, sucuri acidulate, produse de cofetarie si patiserie, pe motivul ca mananca adultii, copilul vede si ‘ pofteste’! Astfel vor fi evitate intoxicatiile alimentare, steatoza hepatica, diareea, riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare.

Nu se vor trece bebelusii si copiii in general pe o dieta vegana pentru ca parintii considera ca ar fi cea mai sanatoasa dieta si cea mai potrivita pentru copilul lor. Consecintele asupra dezvoltarii si sanatatii copilului vor fi dezastruoase. Sa lasam aceasta decizie sa fie luata de copilul devenit intre timp adult, in cunostinta de cauza!

Parintii trebuie sa decida asupra alimentarii corecte a copiilor lor tinand cont de sfaturile persoanelor indreptatite (medic pediatru, nutritionist) si mai putin de propriile lor preferinte influentate de reclamele din mass-media, sfaturile vecinilor sau poftele pentru ‘bombe calorice’.

Comentarii