Colesterolul la copii

In ultimii 30-35 de ani in lume, respectiv incepand cu 1990 in tara noastra, obezitatea in randul copiilor tinde sa atinga cote alarmante.
Daca inainte de anul 1990, incidenta obezitatii infantile era scazuta si datorata in special unei suferinte endocrine, in prezent aproape unul din trei copii este supraponderal, cu sanse reale sa devina obez. Deja 15-20% din copiii de varsta scolara sunt obezi.
In momentul in care copilul ajunge supraponderal, respectiv obez, in urma analizelor de laborator se poate constata (sau nu) si existenta unei dislipidemii, caracterizata prin cresterea valorilor colesterolului total, a LDL-colesterolului (colesterolul”rau”), a VLD-colesterolului, a trigliceridelor, concomitent cu scaderea HDL-colesterolului (colesterolul”bun”). Valorile crescute ale colesterolului se asociaza cu procesul de ateroscleroza precoce, dar va dura multi ani pana la instalarea bolii. Nu exista simptome care sa indice cresterea valorilor in cadrul profilului lipidic. Dislipidemia se poate intalni si in cazul copiilor normoponderali, dar care provin din familii cu factori de risc: au parinti sau bunici care au suferit un eveniment cardiac inainte de varsta de 55 de ani sau daca unul din parinti are colesterolul peste valoarea de 250 mg/dl.
In cazul copiilor, valoarea colesterolului periculos (LDL-colesterol) ar trebui sa fie sub 110mg/dl, dar aceasta valoare depinde si de alte riscuri asociate. In mod normal orice anomalie a valorilor colesteroluli va fi depistata cu ocazia analizelor de sange efectuate in perioada copilariei, o data pe an, sau de cate ori situatia sanatatii copilului o impune si atunci se vor lua masurile adecvate. Nu trebuie neglijat acest aspect deoarece un profil lipidic anormal va duce peste ani in mod sigur la obezitate, boli cardiovasculare, diabet tip 2, chiar cancere.
In general, daca nu este vorba de hipercolesterolemia familiala, care este o boala rara, un colesterol mai ridicat, in cazul unui copil, inainte de tratamentul medicamentos ar trebui scazut adoptand un stil de viata sanatos:
– Alimentatie sanatoasa, cu scaderea aportului de grasimi saturate: carne grasa, lactate foarte grase, untura, exces de unt si de oua. Nu trebuie omis faptul ca trigliceridele vor creste in urma abuzului de dulciuri concentrate, dar si de paine si produse de patiserie.
Desi multa lume nu va fi de acord, nu pot sa nu subliniez pericolul constituit de consumul de cereale integrale. Chiar daca sunt considerate foarte sanatoase si ocupa locul 1 in recomandarile nutritionistilor, sa nu uitam ca aceste cereale, cum sunt orzul, ovazul, secara si in special graul, au un continut ridicat de gluten, ce reprezinta circa 80% din proteinele continute.
In urma incrucisarii repetate a plantelor, mai ales in ultimii 50 de ani, au rezultat modificari ale caracteristicilor glutenului, ceeace are ca rezultat o explozie a unor boli: boala celiaca, astm, urticarii, diabet. De multe ori, cauza cresterii circumferintei abdominale( a burtii) copilului, este consumul de asa numite cereale integrale, eventual in combinatie cu lapte sau iaurt.
O data cu explozia de reclame, in special in SUA, in anii 1980 privind beneficiile consumului de cereale, a crescut si incidenta obezitatii in randul copiilor. Faina graului modificat genetic intra in compozitia tuturor produselor de cofetarie si patiserie, atat de indragite de copii.
Recomand consumul de carne slaba de pasare, vita, porc (muschiulet si muschi file), peste, legume si fructe proaspete, oua (3-4/saptamana), lactate semidegresate.
– Practicarea unei activitati fizice sustinute, minimum 3 zile/ saptamana. Copilul trebuie obisnuit de mic sa faca miscare si se va dezvolta armonios, fara risc de a deveni supraponderal. Timpul petrecut in fata televizorului sau a calculatorului/ tabletei sa fie atent monitorizat de catre parinti/ bunici.
– Sa beneficieze de o durata de somn corespunzatoare varstei lui.
– Sa fie obisnuit de mic sa bea apa, nu sucuri, compoturi, bauturi carbogazoase.

Parintii care au copii cu dislipidemie ar trebui sa consulte obligatoriu un medic si impreuna sa depisteze cauzele care au condus la aceasta situatie. In continuare, parintii si bunicii sa respecte intocmai regimul de viata indicat pentru copii si daca este cazul, sa faca schimbarile ce se impun si in cazul obiceiurilor din familie. Copilul are nevoie de ajutorul si sustinerea intregii familii iar atitudini gen: nu pot sa nu-i fac cartofi prajiti si chiftele sau snitele, e mic, pofteste, sau: nu pot sa nu-i dau zilnic ceva bun, dulce, el cere – nu vor duce la rezultatul dorit.
Aproape in toate cazurile, greselile din stilul de viata al copilului se datoreaza familiei.
Completare ulterioara la cele afirmate mai sus:
Cand m-am referit la consumul de cereale integrale(cerealele carora nu li s-a indepartat invelisul exterior si germenele), am exclus din start cerealele rafinate care nu mai contin niciun element nutritiv si in plus, de cele mai multe ori sunt ”imbunatatite” cu un adaos substantial de zahar, sirop de glucoza, sirop de malt, sirop de porumb, ceea ce le transforma in veritabile bombe calorice.
Neincrederea mea cu privire la “moda” consumului de cereale la micul dejun se datoreaza, atat aparitiei, in urma metodelor de hibridizare repetate efectuate asupra graului, a reactiiilor nedorite asupra organismelor umane si animale, cat si din cauza continutului glicemic mare ( indice glicemic IG) al cerealelor.
Indicele glicemic (IG) masoara carbonatii (zaharuri = glucide) pornind de la un aliment de referinta (glucoza), notat cu 100 si indica efectul alimentului ingerat supra nivelului de zahar din sange.
Cu cat alimentul are un IG mai mare, cu atat pancreasul secreta mai multa insulina (numita si hormonul ingrasarii) care neutralizeaza ghicemia sanguina, rezultand o acumulare de grasime viscerala, aceasta fiind modalitatea organismului de a stoca excesul de energie.
Colacul inestetic format in jurul taliei (“ burta”) este de fapt manifestarea exterioara a grasimii viscerale care se afla in toata cavitatea abdominala si inconjoara organele vitale.
Grasimea viscerala este deosebit de periculoasa deoarece genereaza semnale inflamatorii anormale si este chiar ea o inflamatie. Se produc hormoni inflamatori precum estrogenul si prolactina. Excesul acestor hormoni creste riscul de cancer la san. In cazul barbatiilor cu “burta” se observa cresterea sanilor (ginecomastie). Trebuie amintite si alte afectiuni ca diabetul si bolile cardiovasculare.
Pentru o mai buna exemplificare:
Glucoza are IG 100 = IG foarte inalt
orezul 90
fulgii de porumb 85
zaharul alb, ca si cel brun (aviz amatorilor de zahar brun “sanatos” si de 3 ori mai scump) 70 = IG inalt
muesli cu zahar 65
graul dur 60
muesli fara zahar 50 = IG mediu
cerealele integrale 50
Wasa secara 50
Orez Basmati 50
IG mic au: quinoa 35, orezul salbatic 35, fasolea Pinto 35, semintele de floarea soarelui 35, migdalele 35, nuca de cocos 35
lintea 30, nucile 15
Atentie! Unele alimente cu IG mic pot ingrasa mult datorita continutului ridicat in grasime: nucile, migdalele, cococsul, semintele.
In consecinta, imi sustin ideea ca un consum des si generos cantitativ de cereale, chiar integrale, va duce in timp la crestere ponderala si marirea burtii iar alaturarea cu produse lactate va constitui un produs lacto-fainos care ingrasa.
Nu as interzice total consumul de iaurt cu cereale in cazul copiilor, dar indiferent de greutatea copiilor (normo sau supra ponderali), recomand diversitatea. Micul dejun poate fi alcatuit si din proteine animale: oua, sunca slaba, branza, la care se vor adauga si legume crude (rosii, ardei, castraveti, ridichi).
Cerealele integrale sunt ridicate momentan in slavi, dar sa nu uitam ca la fel s-a intamplat si cu margarina, siropul de porumb, carnea de vita….

Comentarii